Loading...
https://company.kaliopa.si/kaliopa/modules/mod_image_show_gk4/cache/intro_opodjetju.1gk-is-170.jpg https://company.kaliopa.si/kaliopa/modules/mod_image_show_gk4/cache/intro_opodjetju.2gk-is-170.jpg
Text
  • 1
  • 2

Ekipa strokovnjakov

V podjetju zaposlujejo strokovnjake s področja informatike, urbanizma, gradbeništva, geodezije in oblikovanja.

GIS specialisti

Smo eno izmed vodilnih GIS podjetij v Sloveniji in edino, ki pod svojo streho združuje celovite storitve na področju informatike, urbanizma, geodezije, razvoj programske opreme.

IZVOR BESEDE KALIOPA
Beseda KALIOPA prihaja iz Grške mitologije.

In kadar, Kaliopa, tvoja glasna harfa poje, v epski veličastnosti si vrtnica visoke družine; žvenketanje orožja, trobente strašen zvok pomešan z rjovenjem boja na bojnem polju; gorečega bojevnika vabijo iskra kolesa poskakujoča v prahu, šibka in pogumna, si uničujoča, bliskajoča nad njegovim svetlim jeklom, ko njegov obraz obarvajo temno rdeči valoviti kodri in se sliši kričanje demona pogreba. Oda glasbi, James G. Percival.

Kaliopa je Muza junaškega epa in poezije. Imenujejo pa jo tudi "nežno zveneča" in prvorojena, najstarejša oz. vodilna. Ponavadi jo vidimo upodobljeno s pisalno deščico v roki, z svitkom papirja ali knjigo, ter peresom v drugi, na glavi pa ima lahko tudi zlato krono. Njena starša sta Mnemozina (Mnemnoza) in Zeus, Trakijskemu kralju Ojagru oz. rečnemu bogu, s katerim se je poročila, pa je rodila sina pevca - Orfeja, ki so ga po smrti muze tudi pokopale, potem še Marsijasa in Linusa, za katerega je bilo rečeno, da je njegov oče Apolon. Nekateri viri pa govorijo tudi o tem da je dala življenje Resusu, Tračanu, ki se je pozneje boril v Trojanski vojni in umrl takoj naslednji dan po prihodu na bojišče. Bila je tudi boginja, ki je podeljevala princesam in kraljem dar govorništva Sokrat: Za ime vsake, kot pravijo, je Heziod našel razlog njej primeren. Muzo Kaliopo so poimenovali zato, ker je bil njen čudoviti glas tisti vzrok nenavadne lepote njenega jezika, s katerim je požela odobravanje svojega avditorija. Poznana je tudi po tem, da je Ahilu dala domišljijo in ga naučila, kako naj na pojedinah razveseljuje prijatelje s petjem. Zevs ji je naložil, da je vodila prepir med Afrodito in Perzefono pri tem, kateri in koliko časa pripada Adonis. Obema je dala časovno enako obdobje, da bi se končno domenili: da naj ga ima Afrodita "post mortem" spomladi in poleti, Perzefona pa jeseni in pozimi.

O Muzah

Sigurno ste že slišali za Muze, ampak kdo so one? Legenda govori, da so stari Grki, ko so premagali Titane zaprosili Zeusa, da ne pozabi ustvariti bitja, ki bodo lahko s svojimi pevskimi sposobnostmi sposobna ovekovečiti to slavno dejanje. Zeus je uslišal prošnjo in z Mnemosinom (Spomin) rodil devet Muz, ki so znale peti o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti v spremljavo boga Apolona na kitari. Tako so bile Muze prepevajoča božanstva , ki so se najprej pojavljale samo v zboru a kasneje so bile tudi osebnostne funkcije kot predstavnice nekaterih vej znanosti in umetnosti.

Imena Muz in njihova poslanstva:

KALIOPA zaščitnica govorništva in epskega pesništva,
POLIHIMNIJA zaščitnica resnega in religioznega pesništva,
TERPSIHORA zaščitnica plesa in zborovskega pesništva,
EUTERPA zaščitnica lirskega pesništva
KLIO zaščitnica zgodovine,
TALIJA zaščitnica komedije,
ERATO zaščitnica ljubezenskega pesništva,
MELPOMENA zaščitnica tragedije,
URANIJA zaščitnica astronomije.


AutodeskintergraphIMAGINGGeolinkmicrosoft


2002-2012 Kaliopa d.o.o.